Пуснаха горещ телефон за нередности в туризма. От вчера (10

...
 Пуснаха горещ телефон за нередности в туризма. От вчера (10
Коментари Харесай

Пуснаха горещ телефон за нередности в туризма

 Пуснаха парещ телефон за нередности в туризма. От през вчерашния ден (10 април) линията е дейна и непрекъснато консуматори ще могат да дават информация за противозаконни или недобри практики в бранша. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова в утринния блок на Нова телевизия. Тя посочи, че всеки работен ден сред 9:00 и 17:30 часа специалисти от министерството ще изслушват и записват сигналите, през останалото време това ще става посредством автоматизирана система, която ще се ревизира навреме.
Телефонът е 02/9046895, като цената на минута диалог ще е на цената на мобилния проект на потребителя и няма да има спомагателна надценка. Сигнали може да се изпращат и на е-mail: [email protected]. Министърът уточни още, че новата линия ще съществува дружно с открития през предходната година телефон за сигнали за нередности по плажа, който е потвърдил своята успеваемост.

Хотел „ Чифлика Палас Ризорт и Релакс “, станал прочут като хотела на ужасите, е затворен, заяви още Ангелкова. И добави, че това е станало с помощта на напъните на министерството и взаимната работа с РЗИ Ловеч.

В момента виждам пропуски в последващия надзор, по тази причина се стига до такива крайни случи, разяснява министърът. По тази причина се приготвят промени в Закона за туризма, с които се планува основаване на звено за надзор към министерството. Правомощията на Министерството на туризма са да категоризира местата за настаняване и след 5 години, когато подадат заявление за прекатегоризация, се прави инспекция. В момента би трябвало да чакаме различен орган да ни алармира за нередности, с цел да стартираме процедура за лишаване на звезди, сподели министърът.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР